Η ΦΙΛΥΡΑ απευθύνεται :
στους νέους - στους άνεργους - στους μαθητές - στις γυναίκες - στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες - ΑΜΕΑ - στους μετανάστες
Συνδέσεις
Επικαιρότητα
poster-hmerida72
invitation-4(2)
Περιβάλλον

Περιβαλλοντική Έκθεση «Ελλάδα, το Σπίτι μας»,

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΦΙΛΥΡΑ 

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009                                                                     

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΦΙΛΥΡΑ  συμμετέχει στη θεματική Περιβαλλοντική Έκθεση «Ελλάδα, το Σπίτι μας», από 26 έως και 28 Νοεμβρίου 2009, στην Πάτρα, που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ και τις συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις .

O κύριος στόχος  της διοργάνωσης αυτής είναι  η δυναμική παρουσία περιβαλλοντικών  οργανώσεων, που μάχονται καθημερινά  για τα θέματα του Περιβάλλοντος,  για τα οποία είναι οι κατεξοχήν  αρμόδιοι για την ενημέρωση  και επικοινωνία με τον πολίτη.

Στη διοργάνωση θα υπάρχουν περίπτερα του Προγράμματος για  τον Εθελοντισμό στο Περιβάλλον «Ελλάδα, το Σπίτι μας», όπου θα φιλοξενηθούν οι Οργανώσεις που θέλουν να ενημερώσουν  την τοπική κοινωνία της Πάτρας, στις εξής θεματικές ενότητες:

1.     Νερό

2.     Δάση & Βιοποικιλότητα

3.     Ενέργεια

4.     Πράσινη  Επιχειρηματικότητα

Στη διοργάνωση αυτή το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΦΙΛΥΡΑ συμμετέχει στη θεματική ενότητα ΔΑΣΗ με το πιλοτικό πρόγραμμα ΠΛΑΘΟΒΟΛΟΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ, στα πλαίσια  του προγράμματος της ΕΕ «Νέα Γενιά σε Δράση» , Δράση 1.2  και παρουσιάζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης   τόσο στα σχολεία της Πάτρας, όσο και στους επισκέπτες που θα επισκεφθούν  την έκθεση.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μαρία Χατζή (6944737831)

Κερατέα 4/10/2009

Αγαπητοί Φίλοι,

Καλό αποκαλόκαιρο και δημιουργικό χειμώνα

Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι ζήσαμε φωτιές. Η φύση πληγωμένη και πάλι περιμένει τους εθελοντές για να βοηθήσουν στην αναβλάστησή της.

Το καλοκαίρι επισκεφθήκαμε το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Εδεσσα και ζήσαμε τη χαρά της εθελοντικής προσπάθειας που ενώνει ανθρώπους από όλα τα κράτη της γης που νοιάζονται για την αναβλάστηση της γης.

Εθελοντές από Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ιαπωνία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στο φυσικό αγρόκτημα στην Εδεσσα, σε μια ατμόσφαιρα συλλογικότητας υπό την καθοδήγηση του Π. Μανίκη πλάσαμε σβόλους για να τους σπείρουμε τώρα το φθινόπωρο.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν φυσικά αγροκτήματα, λαχανόκηποι της αυτάρκειας και να πρασινίσουμε τα άγονα βουνά και τις ερήμους.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ « ΦΙΛΥΡΑ συνεργάζεται με το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα που διοργανώνει σπορές σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάζεται με Δήμους, στο πλαίσιο του σχεδίου ΠΛΑΘΟΒΟΛΟΣ , προωθώντας την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών των σχολείων για τη μέθοδο της αναδάσωσης με σβόλους. Επίσης διευρύνει τις συνεργασίες του με συλλόγους, φορείς και ατομικές πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με τη συλλογή σπόρων και την αναδάσωση και συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις και ενημερώσεις σχετικές με την τεχνική της παραγωγής σβόλων.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ « ΦΙΛΥΡΑ» συνεχίζει τις δράσεις του με σπορές το φθινόπωρο και συλλογή σπόρων το χειμώνα στα κοντινά άλση τις Αθήνας .Τώρα το φθινόπωρο είναι η εποχή σποράς και σας καλούμε να συμμετέχετε και φέτος , όπως και πέρσι, την

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ ΣΒΩΛΩΝ ( 4 τόνων ) ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, με επικεφαλής το φυσικό καλλιεργητή Παν. Μανίκη .

ΡΑΝΤΕΒΟΥ 9 πμ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

( ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΗΣ ΒΕΙΣΟΔΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ , ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 100 ΜΕΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) .

Πρωτοβουλίες Νέων, Πρόγραμμα Ε.Ε (Δράση 1.2, Νέα Γενιά σε Δράση) ΠΛΑΘΟΒΟΛΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗΣ στην Αττική.

Διεθνής Συνάντηση

Το πολιτιστικό και οικολογικό κέντρο ΦΙΛΥΡΑ στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ (Δράση 1.2, Νέα Γενιάς), Πρόγραμμα Συλλογής σπόρων και αναβλάστησης- πλαθόβολος συμμετέχει στα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο Κλησοχώρι στην Εδεσσα από 21-31/8/09 με στόχο την πρακτική εκπαίδευση αγροτών, γεωπόνων και γενικά ατόμων που θέλουν να δημιουργήσουν φυσικά αγροκτήματα ή λαχανόκηπους και που επιθυμούν επίσης να συμμετάσχουν ενεργά στην αναβλάστηση των έρημων και των γυμνών και άγονων βουνών της χώρας μας ή άλλων χωρών

 και

Σας καλεί να παρευρεθείτε και να συμμετέχετε στη Διεθνή Συνάντηση αφιερωμένη στον Masanobu Fukuoka που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Εδεσσα 21-31/8/09. www.naturalfarming.eu

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Τηλ. 6944737831 , 23810-27312

Π. Φάληρο 20/6/2009

Αγαπητοί φίλοι

Το πολιτιστικό και οικολογικό κέντρο ΦΙΛΥΡΑ στο πλαίσιο του σχεδίου(Δράση 1.2, Νέα Γενιάς), Πρόγραμμα Συλλογής σπόρων και αναβλάστησης- πλαθόβολος

Σας καλεί να παρευρεθείτε και να συμμετέχετε το Σάββατο 20/6/09 , ώρα 19.30-21.00 μμ. στην παραλιακή παιδική χαρά του Φλοίσβου στο Π. Φάληρο, όπου θα γίνει παρασκευή σβόλων  (θα σπαρθεί χώρος 100τ.μ. δίπλα στη θάλασσα), στα πλαίσια της 3ης Διεθνούς Μπιεννάλε Εικαστικών της Αθήνας.

Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τη Διεθνή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Εδεσσα 21-31/8/09. www.naturalfarming.eu

Μαρία Χατζή

Τηλ. 2109626605, 6944737831

  

   ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ: ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
                    130 ΠΕΙΡΑΙΑΣ/Ν. ΣΜΥΡΝΗ
                    A1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ/ ΒΟΥΛΑ
                    Β1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ/ΓΛΥΦΑΔΑ
ΣΤΑΣΗ "ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ" .

 

Π. Φάληρο 14/6/2009

Αγαπητοί φίλοι

Το πολιτιστικό και οικολογικό κέντρο ΦΙΛΥΡΑ στο πλαίσιο του σχεδίου(Δράση 1.2, Νέα Γενιάς), Πρόγραμμα Συλλογής σπόρων και αναβλάστησης- πλαθόβολος.

Σας καλεί να παρευρεθείτε και να συμμετέχετε την Κυριακή 14/6/2009 και το Σάββατο 20/6/09 , ώρα 19.30-21.00 μμ. στην παιδική χαρά του Φλοίσβου στο Π. Φάληρο, όπου θα γίνει παρασκευή σβόλων  (θα σπαρθεί χώρος 100τ.μ. δίπλα στη θάλασσα), στα πλαίσια της 3ης Διεθνούς Μπιεννάλε Εικαστικών της Αθήνας.

Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τη Διεθνή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Εδεσσα 21-31/8/09.

Η Πρόεδρος

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ,
  Η ΔΡΑΣΗ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΣΒΩΛΟΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ,ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14/6
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ ΣΤΟ Π.ΦΑΛΗΡΟ(ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ, ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ), ΑΠΟ ΤΙΣ 7.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.Η ΙΔΙΑ ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ.
  
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ: ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
                    130 ΠΕΙΡΑΙΑΣ/Ν. ΣΜΥΡΝΗ
                    A1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ/ ΒΟΥΛΑ
                    Β1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ/ΓΛΥΦΑΔΑ
ΣΤΑΣΗ "ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ" .
       ΜΕ ΤΡΑΜ : ΣΤΑΣΗ "ΠΑΡΚΟ ΦΛΟΙΣΒΟΥ" .
                 ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!
              Υ.Γ 1 :ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ  6934 021025  ΗΛΙΑΣ.

 

Μαρία Χατζή

Τηλ. 2109626605, 6944737831 

              

Δελτίο Τύπου

 «ΦΙΛΥΡΑ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 15- ΓΛΥΦΑΔΑ 16675                                                                     

ΤΗΛ. ΦΑΞ¨ 2109626605- ΑΘΗΝΑ

 

                                                 Δελτίο τύπου 11-06-8

Θεματική Εκθεση «ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ» 6-8 Ιουνίου  ΑΙΓΙΝΑ

Στην Αίγινα και στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Περιβάλλον στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών  δράσεων «ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ» από 6-8 Ιουνίου με τη συνεργασία του Εργου Πολιτών, Του Δήμου Αίγινας  και εθελοντικών οργανώσεων.

 Το Πολιτιστικό και οικολογικό Κέντρο «ΦΙΛΥΡΑ» σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας απευθύνθηκε στους μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων της Αίγινας για μια διαδραστική περιβαλλοντική δραστηριότητα.

Εκπαιδευτικοί - μέλη της οργάνωσης "Φιλύρα" πραγματοποίησαν με τους μαθητές και τους ενδιαφερόμενους  ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα τη φυσική αναδάσωση και την απολύτως αναγκαία υποβοήθησή της με σβόλους. Τα παιδιά μάζεψαν σπόρους από διάφορα είδη δένδρων και φυτών και μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και με τους ήχους παραδοσιακών οργάνων έπλασαν σβόλους με την επιθυμία να τους στείλουν στις καμένες περιοχές της Ηλείας. Μαθητές, δάσκαλοι αλλά και μέλη των άλλων παρευρισκόμενων οργανώσεων συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Από τους ενθουσιώδεις μαθητές συγκεντρώθηκαν παιχνίδια , βιβλία και αγοράστηκαν επί τόπου μουσικά όργανα για να σταλούν με πρωτοβουλία της ΦΙΛΥΡΑΣ στους μαθητές της Ηλείας. Επίσης ζωγράφισαν έργα και έστειλαν ευχές στους μαθητές που δεν γνωρίζουν αλλά θέλουν με κάθε τρόπο με την αγνότητα της παιδικής τους ψυχής να βοηθήσουν. Τέλος μεταξύ των πολλαπλών εκδηλώσεων έγινε και η βράβευση των παιδιών που ζωγράφισαν για το περιβάλλον και εξαιρετικά βραβεύθηκαν δυο μαθητές για τη συμμετοχή τους ως αναδασωτές - διασώστες.

Το Πολιτιστικό Οικολογικό κέντρο «Φιλύρα» ευχαριστεί τους συμμετέχοντες και το Οικολογικό Εργαστήρι που με το Δήμο Αίγινας διοργάνωσε αυτήν την έκθεση.

Με την Αίγινα ξεκίνησε μια ωραία πρωτοβουλία που δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε.H Πρόεδρος                                                                                         

ΜαρίαΧατζή                              

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ   10 Μαίου

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (Δαφνίου) 10π.μ.

 

Η ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ υλοποιώντας το πιλοτικό σχέδιο ΠΛΑΘΟΒΟΛΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ( σε συνεργασία με το Κέντρο ΦυσικήςΚαλλιέργειας) στην Αττική διοργανώνει εξόρμηση την Κυριακή 10 Μαίου και ώρα 10.00  το πρωί  στο Βοτανικό Κήπο, δίπλα στην Μονή Δαφνίου ( Είσοδος επί της Ιεράς Οδού).

 Τώρα την άνοιξη τα δένδρα, οι θάμνοι, τα βότανα  είναι γεμάτα με τα λουλούδια τους. Σας καλούμε να γιορτάσουμε την άνοιξη με το δικό μας τρόπο. Θα περιηγηθούμε τον κήπο, οι λάτρεις των φωτογραφιών θα φωτογραφήσουν τα φυτά και θα ξεκοκίσουμε τους σπόρους που μαζέψαμε στις προηγούμενες εξορμήσεις  μας. Το μάζεμα των σπόρων είναι το πρώτο βήμα για την αναβλάστηση και την αναδάσωση, το ξεκόκισμα το δεύτερο, το πλάσιμο των σβόλων το τρίτο και η σπορά το τέταρτο.  

 

Καλούμε  τα μέλη και τους φίλους μας, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους εθελοντικούς συλλόγους να συμμετέχουν στο ξεκόκισμα των σπόρων.

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το φαγητό σας, τη μουσική σας και τους σπόρους που έχετε μαζέψει. Θα δουλέψουμε μέσα στον ολάνθιστο κήπο θα συζητήσουμε για τις δράσεις μας μέχρι τώρα καθώς και για τη Διεθνή Συνάντηση, το καλοκαίρι, στην Εδεσσα και θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Σας περιμένουμε. Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στην είσοδο του Βοτανικού Κήπου, όπου μπορούμε να παραμείνουμε μέχρι τις 3μμ.

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831               Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

                 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

12Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Το Πολιτιστικό και Οικολογικό Κέντρο ΦΙΛΥΡΑ  στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε Πρωτοβουλίες Νέων (Δράση 1.2, Νέα Γενιά σε Δράση) συμμετέχει στην  «12Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ» 10, 11 ,12 Απριλίου   2009,

Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η  Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α

και τις Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ  Α Ν Ο Ι Κ Τ Η Σ  Γ Ο Ν Ι Μ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Σ

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 10 Απριλίου το απόγευμα, στο Θέατρο Περιγιαλίου  και κορυφώνονται την Κυριακή των Βαίων.  Οι μαθητές θα προσφέρουν  φυτά και σπόρους ανοιξιάτικων λαχανικών και  σιτηρών από  παραδοσιακές ποικιλίες και θα γίνουν εργαστήρια   παρασκευής σβώλων για την αναβλάστηση των καμένων περιοχών. 

Η ΦΙΛΥΡΑ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να συμμετέχουν την Κυριακή των Βαΐων  στις 12   Απριλίου   2009,  ώρα 10.30 στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λεχαίου Κορινθίας (Τηλ. 2741087500, 27410 82092 Fax: 2741082023, mail@gym-lechaiou.kor.sch.gr, 9 χιλιόμετρα μετά την Κόρινθο επί της Π. Ε. Ο. Κορίνθου – Πατρών).

Οργάνωση: ΠΡΕΣΒΕΙΑ Κύπρου, Δήμοι Άσσου,Λεχαίου,Λουτρακίου,Περαχώρας

Νεμέας, Διεύθυνση ΔΕ  Κορινθίας, ΚΠΕ Ακράτας , Αχαΐας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΙΛΥΡΑ»

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 15- ΓΛΥΦΑΔΑ 16675

ΤΗΛ. ΦΑΞ¨ 2109626605-6944737831

                     ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  3Απριλίου 2009

 

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΦΙΛΥΡΑ» πιστό στην παράδοσή του  για 4η φορά   βρέθηκε στο χώρο των καμένων περιοχών της Ηλείας.

 Στις 28 και 29 Mαρτίου πραγματοποίησε  4η αποστολή παραδίδοντας βιβλία, παιχνίδια, μουσικά οργάνα, Η/Υ,  ευγενική προσφορά  (των σχολείων: 1ο και 2ο  Αίγινας, 1ο Δημ. Νάξου, 7ο Δημ. Αθηνών, των συλλόγων: ΦΙΛΥΡΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, εργαστήρι κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων ΑΡΕΤΗ, ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, καθώς και παιχνίδια από το ΣΥΡΜΑ Toys), στους μαθητές του Δημοτικού και  Γυμνασίου του Γούμερου και στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού.

Στην αποστολή συμμετείχε αντιπροσωπεία μαθητών της Αίγινας εκπρόσωπος των οποίων επέδωσε μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης στους μαθητές του Γούμερου. Ακολούθησε πλάσιμο σβόλων από αργιλόχωμα με σπόρους και συμβολική σπορά σε παρτέρια του σχολείου. Στη συνέχεια δύο δάσκαλοι μουσικής, μέλη της Φιλύρας, έδειξαν στους μικρούς μαθητές που πήραν τα μουσικά όργανα τα βασικά βήματα . Η γιορτή έκλεισε με  τραγούδια και παραδοσιακούς Χορούς στο προαύλιο του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  εκτός των μελών και φίλων της ΦΙΛΥΡΑΣ , την ομάδα συνόδευαν 13 αμερικανοί φοιτητές εθελοντές από το Διεθνές  Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕΣ), οι οποίοι εντυπωσιασμένοι  από το μέγεθος της καταστροφής, συμμετείχαν στη σπορά, χόρεψαν με τους μικρούς μαθητές και θαύμασαν την ομορφιά του τοπίου και την ελληνική φύση.

Παράλληλα η ομάδα μας  επισκέφθηκε το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Πολιτιστικό και Οικολογικό Κέντρο ΦΙΛΥΡΑ με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Πηνείας και Ωλένης υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ηλείας.   

 

    Η Πρόεδρος   

   Μαρία Χατζή 

4η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

4η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

                           ΣΑΒΒΑΤΟ  28 και ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ       

 

    Εμψυχώνουμε τους ανθρώπους , βοηθάμε στην αναβλάστηση της γης 

 

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΦΙΛΥΡΑ» μετά τις τρεις επιτυχείς αποστολές που πραγματοποίησε ήδη, με τη συνεργασία πολλών φορέων, συνεχίζει  το έργο του για την ανακούφιση των πληγέντων στην Ηλεία και για μια ακόμη φορά συσπειρώνει σχολεία και φορείς που επιθυμούν εθελοντικά να βοηθήσουν και να στηρίξουν ψυχολογικά τους μαθητές .

΄Ηδη τα Δημοτικά σχολεία : 1ο και 2ο  Αίγινας, 1ο Δημ. Νάξου, 7ο Δημ. Αθηνών, ο Σύλλογος  Γυναικών Αίγινας, η «ΑΡΕΤΗ»,  οργανώσεις της Ηράκλειας Ενωσης Αττικής, εθελοντές από το Διεθνές Κέντρο Ελλ. και Μεσογειακών σπουδών, και πολλοί άλλοι σύλλογοι συμμετέχουν στην Ομάδα πρωτοβουλίας για την έμπρακτη συμπαράσταση που ξεκίνησε τις αποστολές τον Οκτώβριο 2007.

Η 4η αποστολή θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Mαρτίου με παράδοση  βιβλίων, παιχνιδιών και  μουσικών οργάνων  στους μαθητές του Δημοτικού και  Γυμνασίου του Γούμερου. Μεταφορά μηνύματος αγάπης και συμπαράστασης από τους μαθητές της Αίγινας. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δρώμενα με τους μαθητές των σχολείων. Πλάσιμο σβόλων με σπόρους. Συμβολή στην αναβλάστηση της περιοχής με τη μέθοδο σποράς με σβόλους. (Την ομάδα μας συνοδεύουν αμερικανοί φοιτητές εθελοντές ). Τραγούδια και παραδοσιακοί Χοροί.

Το πρόγραμμα πέρα από το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον έχει βαθύτατο κοινωνικό χαρακτήρα  γιατί είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πληγείσες περιοχές.

Διοργάνωση:Πολιτιστικό και Οικολογικό Κέντρο ΦΙΛΥΡΑ με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Πηνείας και Ωλένης υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ηλείας   

 

 

   

 

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

                        ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ   18 Ιανουαρίου

                                       

                              «Παίζουμε με σβόλους πρασινίζουμε τη γη»

 

Η ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ και το ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ διοργανώνουν εξόρμηση στο  Ζάππειο την Κυριακή 18 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 το πρωί για συλλογή σπόρων.

Καλούμε  τα μέλη και τους φίλους μας, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους εθελοντικούς συλλόγους να συμμετέχουν στην περισυλλογή των σπόρων . Το μάζεμα των σπόρων είναι το πρώτο βήμα για την αναβλάστηση και την αναδάσωση.  

Η ενημέρωση για τη φυσική καλλιέργεια και η συλλογή των σπόρων θα γίνει υπό την καθοδήγηση του φυσικού καλλιεργητή και γεωπόνου κ. Παναγιώτη Μανίκη.

Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στο Ζάππειo στην παιδική χαρά μπροστά στην ΑΙΓΛΗ.

 

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 Ελένη Πάσσα 6974970086

                        Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

                                     ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ   14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

                                       

                              «Παίζουμε με σβόλους πρασινίζουμε τη γη»

 

Αγαπητοί φίλοι,

 σας ανακοινώνουμε ότι λόγω των πρόσφατων συμβάντων στο κέντρο της Αθήνας και της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τα κάθε είδους χημικά ματαιώνεται η συνάντηση  στο Ζάππειο. Θα  μεταβούμε και θα συλλέξουμε σπόρους από τα δένδρα στο άλσος της Πανεπιστημιούπολης  στην Καισαριανή.

 

Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στα «Ξύλινα» της Καισαριανής, κεντρική είσοδος επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως.

10.00-12.00 θα συλλέξουμε σπόρους από τα παρακείμενα δένδρα και  κατόπιν θα παρασκευάσουμε σβόλους. Επίσης προετοιμαστείτε για  πικ-νικ εφ΄όσον το επιτρέψει ο καιρός.

 

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 Ελένη Πάσσα 6974970086

Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

                                                                                                 Από το

                                                                 ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

                                                                              Και  ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ  ΖΑΠΠΕΙΟ 

                                      ΚΥΡΙΑΚΗ   14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

                             «Παίζουμε με σβόλους  πρασινίζουμε τη  γη»  

Η ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ ΚΑΙ  ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ διοργανώνουν εξόρμηση στο  Ζάππειο την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 το πρωί για συλλογή σπόρων.   

Η ενημέρωση για  τη φυσική καλλιέργεια και η συλλογή  των σπόρων θα γίνει υπό την  καθοδήγηση του φυσικού καλλιεργητή  και γεωπόνου κ. Παναγιώτη Μανίκη.

Η συνάντηση θα γίνει  ώρα 10.00 π.μ. στο Ζάππειo στην παιδική χαρά μπροστέ στην ΑΙΓΛΗ.

10.00-12.00 θα συλλέξουμε σπόρους από τα παρακείμενα δένδρα και  κατόπιν θα παρασκευάσουμε σβόλους. Επίσης προετοιμαστείτε για  πικ-νικ εφ΄όσον το επιτρέψει ο καιρός.  

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 Ελένη Πάσσα 6974970086

Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

 

     Στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλίες Νέων (Δράση 1.2, Νέα Γενιά σε Δράση) ομάδα νέων του Πολιτιστικού και Οικολογικού Κέντρου «ΦΙΛΥΡΑ» υλοποιεί το πιλοτικό σχέδιο ΠΛΑΘΟΒΟΛΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗΣ στην Αττική. Το σχέδιο στοχεύει στη γνωριμία με τη φύση, στην  προώθηση της ιδέας για μια πράσινη πόλη και την προστασία της γης από την ερημοποίηση με την αναβλάστηση των γυμνών βουνών σπέρνοντας σπόρους μέσα σε σβόλους από άργιλο.

    Αντικείμενο της δράσης είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η γνωριμία με τη φύση που μπορεί να συντελεστεί ακόμα και μέσα στο αστικό περιβάλλον και η προώθηση της ιδέας για αναβλάστηση με σπορές που είναι δυνατόν να γίνουν μέσα στην πόλη, στην αυλή του σχολείου, στους κήπους των σπιτιών και κυρίως στην ύπαιθρο σε ερημοποιημένες ή σε καμένες περιοχές για να τις προστατεύσουμε από τη διάβρωση και την ερημοποίηση.

     Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα στάδια :  γνωριμία με τη φύση , εκπαίδευση εθελοντών παρακολούθηση άνθισης  και ωρίμανσης των καρπών των δένδρων κυρίως δασικών,  συλλογή σπόρων, παραγωγή σβόλων από άργιλο και  σπορά.

Επί πλέον, ενημέρωση των πολιτών και κυρίως της νεολαίας για τη διάσωση και διατήρηση της δασικής βλάστησης της χώρας μας με στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στη διατήρηση του περιβάλλοντος και  διεύρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Επίσης προβλέπονται: βιωματικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των νέων από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισκέψεις σε Επιστημονικά Ιδρύματα (Υπουργείο Γεωργίας, ΕΘΙΑΓΕ, Εθν. Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας),  συνεργασίες: με το ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ, με το ΠΕΛΙΤΙ, με περιβαλλοντικές οργανώσεις,  με γεωπόνους, δασολόγους, επιχειρήσεις, καθώς και η ευρύτερη διάδοση των δραστηριοτήτων και των διεργασίων του επί μέρους σχεδίου  με τη χρήση νέων μέσων (όπως το διαδίκτυο και σύγχρονες τεχνολογίες).

     Το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πρώτη φάση μιας ευρύτερης δράσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά. Πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των πόλεων και της υπαίθρου  και θα ενημερώσει το κοινό με τη χρησιμότητα του παραδείγματος.

     Τα αποτελέσματα του σχεδίου θα ωθήσουν προς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, θα δώσουν τη δυνατότητα σε δασκάλους και καθηγητές να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και θα παρέχει τη δυνατότητα στον ΟΣΚ  να χρησιμοποιήσει ιδέες που θα προκύψουν μέσα από τις δράσεις για την κατασκευή πράσινων σχολείων.

  Καλούμε κάθε ειδικό στο αντικείμενο,  καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο να συνεργαστεί στην υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου.

 

 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ   23   ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

     

                              «Παίζουμε με σβόλους πρασινίζουμε τη γη»

 

Η ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ διοργανώνουν εξόρμηση στο  Άλσος τη Πανεπιστημιούπολης  την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 το πρωί για συλλογή σπόρων.

 

Καλούμε τα μέλη μας, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους εθελοντικούς συλλόγους όλης της Αττικής να συμμετέχουν στην συλλογή των σπόρων . Τώρα το φθινόπωρο τα δένδρα, οι θάμνοι, τα βότανα  έχουν ώριμους για συλλογή τους σπόρους τους. Το μάζεμα των σπόρων είναι το πρώτο βήμα για την αναβλάστηση και την αναδάσωση.

Η ενημέρωση για τη φυσική καλλιέργεια και η συλλογή των σπόρων θα γίνει υπό την καθοδήγηση του φυσικού καλλιεργητή και γεωπόνου κ. Παναγιώτη Μανίκη.

Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στα « ΞΎΛΙΝΑ» της Καισαριανής, κεντρική είσοδος επί της  λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως (Kαισαριανή).

10.00-12.00 θα συλλέξουμε σπόρους από τα παρακείμενα δένδρα ης Πανεπιστημιούπολης και  κατόπιν θα παρασκευάσουμε σβόλους. Επίσης προετοιμαστείτε για  πικ-νικ στα ξύλινα.

 

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 Ελένη Πάσσα 6974970086

                        ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ  ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΣΠΟΡΑ ΜΕ ΣΒΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

ΣΠΟΡΑ ΜΕ ΣΒΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

 

«Παίζουμε με σβόλους πρασινίζουμε την γή»

 

Ο Δήμος Κερατέας και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας διοργανώνουν μια ευρύτατη αναδάσωση στην περιοχή της Κερατέας η οποία αφιερώνεται συμβολικά στη μνήμη του Μασανόμπου Φουκουόκα  που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Του φιλόσοφου επιστήμονα που εφάρμοσε και διέδωσε τη μέθοδο της «Φυσικής καλλιέργειας» με σπόρους σε σβόλους από άργιλο.

 

Η ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ συνεργαζόμενη με το Κέντρο Φυσικής καλλιέργειας και συμμετέχοντας στην προσπάθεια αναδάσωσης καλεί τα μέλη και τους φίλους της, τους εθελοντικούς συλλόγους της Κερατέας και όλης της Αττικής και ιδιαίτερα τους κατοίκους να συμμετέχουν στην αναδάσωση της Κερατέας με τη σπορά σβόλων σε μια περιοχή 5. 000 στρεμμάτων του Πάνειου όρους και των ορεινών όγκων τη Λαυρεωτικής.

Η προετοιμασία έγινε στην  Έδεσσα στο Κέντρο Φυσικής καλλιέργειας με την παρασκευή σβόλων με σπόρους από εθελοντές που αφιέρωσαν μέρες από την άδεια τους για το σκοπό αυτό. Οι σβόλοι μεταφέρονται με φορτηγό στον τόπο διασποράς τους στο Δήμο Κερατέας.

 Η παρασκευή σβόλων θα συνεχιστεί από 20 - 30 Σεπτεμβρίου 9-5μμ καθημερινά στις παιδικές κατασκηνώσεις Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στα όρια  του Δήμου Κερατέας και θα ολοκληρωθεί με τη σπορά τους στις 4 και 5 Οκτωβρίου 9-5μμ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί, επίσης, σεμινάριο με θέμα

« Η φυσική καλλιέργεια» Ο γεωπόνος και αγρότης κ. Παναγιώτης Μανίκης

( μαθητής του Μασανόμπου Φουκουόκα) θα ενημερώσει για τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και  τις δυνατότητες της στο πρασίνισμα των ερημοποιημένων περιοχών, στη δημιουργία αγροκτημάτων και λαχανόκηπων. Θα ακολουθήσει συζήτηση και πρακτική εφαρμογή.

Σας περιμένουμε. Είναι πολύτιμη η συμμετοχή του καθενός όσο και όπως μπορεί, τόσο στην παρασκευή όσο και στη σπορά που θα ακολουθήσει.

 

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831

                               Ελένη Πάσσα 2106658802, 6974970086

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

«Παίζουμε με σβόλους πρασινίζουμε τη γη»

20-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ,  ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΒΟΛΩΝ  ώρα 9-17μμ.

4 ΚΑΙ 5 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΠΟΡΑ  ώρα 9-17μμ.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Σάββατο ώρα 11-14μμ. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

ΟΔΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Για τους σβόλους και το σεμινάριο.:Οι παιδικές κατασκηνώσεις είναι στη Λεωφ. Λαυρίου στη δισταύρωση της 2ης εισόδου της Κερατέας (προς Κακιά Θάλασσα, Δασκαλειό, Πινακίδα Παιδικές κατασκηνώσεις).

Για τη σπορά 4,5 Οκτωβρίου:

Συνάντηση  στις 8.30 στο Δημοτικό πάρκιν (είναι στη δεύτερη είσοδο Κερατέας επί της Λεωφόρου Λαυρίου στρίβουμε δεξιά).

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ   19    ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

                                       

                              «Παίζουμε με σβόλους πρασινίζουμε τη γη»

 

Η ΑΜΚΕ ΦΙΛΥΡΑ συνεργαζόμενη με το ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ και συμμετέχοντας στην προσπάθεια αναδάσωσης διοργανώνει εξόρμηση στο Αττικό Άλσος (Τουρκοβούνια) την Κυριακή 19  Οκτωβρίου και ώρα 10.00 το πρωί.

 Η πρωτοβουλία αυτή  αφιερώνεται συμβολικά στη μνήμη του Μασανόμπου Φουκουόκα  που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Του φιλόσοφου επιστήμονα που εφάρμοσε και διέδωσε τη μέθοδο της «Φυσικής καλλιέργειας» με σπόρους σε σβόλους από άργιλο.

 

Η ΦΙΛΥΡΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους της, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους εθελοντικούς συλλόγους όλης της Αττικής να συμμετέχουν στην περισυλλογή των σπόρων . Τώρα το φθινόπωρο τα δένδρα, οι θάμνοι, τα βότανα  έχουν ώριμους για συλλογή τους σπόρους τους. Το μάζεμα των σπόρων είναι το πρώτο βήμα για την αναβλάστηση και την αναδάσωση. Η ενημέρωση για τη φυσική καλλιέργεια και η συλλογή των σπόρων θα γίνει υπό την καθοδήγηση του φυσικού καλλιεργητή και γεωπόνου κ. Παναγιώτη Μανίκη.

Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στην καφετέρια Ζέπελιν κοντά στις  αθλητικές  εγκαταστάσεις στο Αττικό Άλσος (Τουρκοβούνια).

 

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 Ελένη Πάσσα 6974970086

                        ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ  ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

 

    

 

      

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αιγινα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2008),

ο Δήμος της Αίγινας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς

και την υποστήριξη του "Έργου Πολιτών"  
διοργανώνει τη

Θεματική Έκθεση για το Περιβάλλον

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008 

9:00 Kαθαρισμός παραλίας «Παναγίτσα» από τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Αίγινας

20:00 Έναρξη εργασιών

o  Χαιρετισμός κ. Κουκούλη, Δημάρχου Αίγινας

o  «Παρουσίαση του Έργου Πολιτών», Χ. Χατζή

o  «Βιώσιμη ανάπτυξη», Ε. Χάρλαν

o  «Δασοπροστασία», κ. Σουλιώτης

o  «Το σπίτι του Ροδάκη», Νεκ. Κουκούλης

o  Προβολή VIDEO-ταινίας για την κλιματική αλλαγή και Ανοιχτή Συζήτηση.

 

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 

10:00- 13:00  Παράλληλες εκδηλώσεις για τα παιδιά.

10:00- 12:00 «Πλαστικές σακούλες τέλος», ζωγραφική με την Χριστίνα Χωραφά

11:00- 13:00 «Σπόροι», Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την «ΦΙΛΥΡΑ» , Μ. Χατζή

12:00 Η ομάδα ζωγραφικής θα διανέμει πάνινες τσάντες στα μαγαζιά της Αίγινας (ΝΑΜΑ)

10:00- 13:00 «Το ευχόδεντρο», - Ποια είναι η δική σου ευχή για το περιβάλλον;

19:00- 21:00 Σύντομες παρουσιάσεις και Aνοιχτή Συζήτηση

·     «Νερό, πηγή ζωής», Πέτρος Πετρίτης

·     «Πράσινες στέγες», Γιώργος Μαυρουλέας

·     «Οικολογία στην πράξη», Βάλια Μαλτέζου

·     «Ηλιακός φούρνος», Βάσω Κανελλόπουλου

·     «Εξοικονόμηση ενέργειας», Γρηγ. Θ. Μαλτέζος

21:00 Mουσική εκδήλωση με τον Γ. Μαρίνο, από τον Μορφωτικό Σύλλογο « I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» 

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008 

9:00 -       Kαθαρισμός δασυλλίου Κολώνας από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας 

10:00- 13:00 Παράλληλες εκδηλώσεις για τα παιδιά 

10:00- 12:00 «Σπόροι», Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την «ΦΙΛΥΡΑ» , Μ. Χατζή

11:00- 13:00 «Η Αίγινα των ονείρων μου», ζωγραφική με την Ευαγγελία Ρεκλείτη (ΝΑΜΑ)

12:00- 13:00 «Το ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΪ», απο το «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΗΡΙ», Β. Μαλτέζου

      10:00- 13:00 «Το ευχόδεντρο», - Ποια είναι η δική σου ευχή για το περιβάλλον;

13:00   Κλήρωση τυχερού έργου ζωγραφικής με θέμα «Η Αίγινα των Ονείρων μου» 

19:00- 22:00 Παρουσίαση δράσεων τοπικών και μη φορέων και ανοιχτή συζήτηση

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΗΡΙ»,“ΦΙΛΥΡΑ”,“Ενεργοι πολίτες”, “ΕCOWEEK” ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. , ΑΝΙΜΑ , Ομάδα «Εν Ουρανοίς» , Ομάδα «Η Ώρα της Γης» , «ΣΟΛΩΝ» , Κ.Α.Π.Ε. , "Έργου Πολιτών" , ΕΚΠΑΖ(?) , κ.α.

Ανοιχτή συζήτηση για το ΝΕΟ «Κ.Π.Α.Π.» Αίγινας.  &  Moυσική βραδιά  

·     Προβολή οικολογικων ταινιών

 

Το Σάββατο και την Κυριακή και ώρες 10:00-14:00 και 18:00- 20:00 θα πραγματοποιηθούν προβολές οικολογικών ταινιών μικρού μήκους. 

·     Θεματική Έκθεση και Ταμπλό για 5 ενότητες :

 

-Ο Κύκλος του Νερού , -Ενέργεια, -Βιοκλιματικά «Πράσινα» Κτίρια,

-Δάση , -Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων . 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις οικολογικών οργανώσεων καθώς και για οικολογικές εφαρμογές.

·     Στόχος μας είναι η  έγκυρη ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση των πολιτών στα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος και των αρχών του Εθελοντισμού. Η υλοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του συνόλου. Δράσεις πεδίου για την Προστασία του  Περιβάλλοντος, ανάλογα με τις  ανάγκες του κάθε τόπου, με συμμετοχή εθελοντών, μαθητών & πολιτών.

Παρουσιάσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προγραμμάτων Εθελοντικών Οργανώσεων για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 
 

____________________________________________________________________________

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΗΡΙ» Β. & Γρ. Μαλτέζος, «Η Ώρα της Γης» Ε. Σκρέκου , ΓΡ. Δημοσίων Σχέσεων ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

____________________________________________________________________________

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Δελτίο τύπου 7-5-08

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 

  Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου διαρκεί η έκθεση περιβάλλοντος «Η Ελλάδα το σπίτι μας», που συνδιοργανώνει το έργο πολιτών με 50 οικολογικές οργανώσεις στα πλαίσια της ανθοκομικής έκθεσης Κηφισιάς.

  Στη διοργάνωση συμμετέχει η ΦΙΛΥΡΑ με τα θέματα « Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ» και «ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ»

 

  Είναι η Τρίτη κατά σειρά έκθεση των οργανώσεων με τη συνεργασία Δήμων και καθιερώνεται σαν θεσμός που θα φιλοξενηθεί σε μία σειρά από δήμους της χώρας.

  Οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναγκαία προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας και να ενημερωθούν για  τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες:

- Δάση-Εθνικοί Δρυμοί,

- Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων,

- Ο κύκλος του νερού,

- Ενέργεια και

- Βιοκλιματικά & Πράσινα κτίρια.  

 

  Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικές προβολές και προσωπική ενημέρωση από εθελοντές και επιστήμονες περιβαλλοντικών οργανώσεων για την καθημερινή συμπεριφορά, που μπορεί να υιοθετήσει ο πολίτης, που ενδιαφέρεται να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο γύρω μας.

 

  Ειδικότερα για τα Σχολεία, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, και με την ενεργό υποστήριξη του όλου εκπαιδευτικού Προγράμματος από τον Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς, στις δραστηριότητες έχει συμπεριληφθεί ειδική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς. Στο πλαίσιο αυτό, 12 σχολεία του Νομού Αττικής πρόκειται να πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Μαΐου, ενημερωτική επίσκεψη στην έκθεση «Ελλάδα, το Σπίτι μας», όπου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα παρακολουθήσουν προβολές video καθώς και ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Η Πρόεδρος

Μαρία Χατζή

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

 

  Με επιτυχία στέφθηκαν  οι δύο παράλληλες εκθέσεις, «Κλικ στον Εθελοντισμό» και «Πολύπτυχη Θεματική Έκθεση για την Προστασία του Περιβάλλοντος» στο Σύνταγμα από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου.

 

  Τις εκθέσεις αυτές  συνδιοργάνωσε το Έργο Πολιτών με 50 εθελοντικές οργανώσεις. Ανάμεσα σ΄αυτές τη δυναμική και ενημερωτική στα θέματα περιβάλλοντος παρουσία τους έδειξαν δύο Γλυφαδιώτικες οργανώσεις, η «Φιλύρα, Πολιτιστικά Διαχρονικά Δρώμενα» και η «Ηράκλεια  Ένωση Αττικής», με πρόεδρο την καθηγήτρια Μαρία Χατζή που το εθελοντικό τους έργο προβλήθηκε από την έκθεση με φωτογραφίες από τη δράση τους στα σχολεία, στις καμένες περιοχές της Ηλείας.

 

  Πάνω από 15.000 επισκέπτες  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικές και φωτεινές στιγμές από το παρελθόν και το παρόν του εθελοντισμού, αποτυπωμένες στο φωτογραφικό φακό στη φωτογραφική έκθεση που λειτουργούσε στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό. Επίσης μπόρεσαν  να λάβουν από εθελοντές και επιστήμονες χρήσιμη και έγκυρη ενημέρωση για τα σύνθετα και καυτά ζητήματα, που σχετίζονται με το Περιβάλλον, στα περίπτερα που αναφέρονταν σε πέντε θεματικές ενότητες: στον Κύκλο του Νερού, την Ενέργεια, τα Δάση, τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, τα Βιοκλιματικά και τα «Πράσινα» κτίρια στην έκθεση στον ανοιχτό χώρο της Πλατείας.

 

  Αθρόα ήταν επίσης, η προσέλευση μαθητών, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις, με τις οποίες οι Οργανώσεις, που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν στο θερμό ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας (Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Καθηγητών) για το περιεχόμενο των εκθέσεων.

 

  Οι δύο εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, και αποτελούν ένα μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός που ελπίζουμε να έχει μιμητές και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

 

  Το «Κλικ στον Εθελοντισμό» υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με χορηγούς την «Interamerican» και την «Σιλβεστρίδης». Η Έκθεση για τον Εθελοντισμό και το Περιβάλλον έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με χορηγό το Υπ.Πε.Χω.Δ.Ε. και χορηγούς την «Χαϊδεμένος» και «Stora Enso». Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η Ε.Ρ.Τ.

 

 

Η Πρόεδρος

 

Μαρία Χατζή

 

Copyright © 2009 by Φιλύρα   •   All Rights reserved   •   E-Mail: filyra.culture@gmail.com                     Δημιουργία: Monitor