Η ΦΙΛΥΡΑ απευθύνεται :
στους νέους - στους άνεργους - στους μαθητές - στις γυναίκες - στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες - ΑΜΕΑ - στους μετανάστες
Συνδέσεις
Επικαιρότητα
poster-hmerida72
invitation-4(2)
Περιβάλλον - Άρθρα

Αναδάσωση με σπορές

Για να  αναγεννηθούν τα δάση χρειάζεται μια συνολική δέσμη μέτρων, όπως η προστασία του δάσους από τη βόσκηση, η προστασία των άκαυτων θυλάκων, η δενδροφύτευση (η οποία γίνεται περιορισμένα), η φυσική αναδάσωση ( που σε πολλά μέρη είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί) αλλά και η δοκιμασμένη στην Ελλάδα και άλλες χώρες μέθοδος  της σποράς σβόλων, από σπόρους ντόπιων δασικών φυτών, ψυχανθών και δημητριακών, η οποία σπορά είναι άμεσα αποτελεσματική στη συγκράτηση του πολυτιμότατου χώματος.

 

Η ΦΙΛΥΡΑ  ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για την επιτυχία αυτού του στόχου. Γιατί αν δεν γίνει άμεσα η αναδάσωση , ένα πολύ μεγάλο μέρος των καμένων περιοχών δεν θα ξαναγίνει ποτέ δάσος.

 

Κυριολεκτικά είναι στο χέρι όλων μας.

Μαζεύουμε σπόρους όλο το χρόνο από δένδρα οπωροφόρα και δασικά, από σιτηρά, φρούτα, κλπ τους στεγνώνουμε και τους συλλέγουμε . Στη συνέχεια όλοι μαζί θα τους κάνουμε σβόλους με χώμα και νερό  και θα τους ρίξουμε στην καμένη γη .

Είμαστε έτοιμοι για να πάμε στην Πάρνηθα, στην καμένη Ηλεία, στην Εύβοια ακόμη και στη Νάξο. Να βοηθήσουμε στη φυσική αναδάσωση.

Ελάτε μαζί μας ή στείλτε μας σπόρους.

 

Επικοινωνήστε για περισσότερα με κ. Ελένη Πάσα 210 6658802,

Μαρία Χατζή 210926605

 

Μάθετε περισσότερα http:// geocities.com/naturalfarming

 

 

 

Κόμικ που έκαναν μαθητές για το περιβάλλον

 

 

Για την ενίσχυση της Φιλύρας προμηθευτείτε την συνέχεια της ιστορίας που έφτιαξαν οι μαθητές.

Στείλτε το αίτημα σας  ηλεκτρονικά. Το κόστος αποστολής είναι 5 euro

Αναδάσωση με σβώλους

Οι  Αντιδιαβρωτικές ? Αναδασωτικές  Σπορές εμποδίζουν  την  ερημοποίηση και  βοηθάνε  την  πολύτιμη  Αυτάρκεια!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΧΩΜΑ ;
Αυτοί που δεν έχουν καμία εμπειρία σε αναδασώσεις και λένε ?ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ?, δηλαδή στο έλεος τής διάβρωσης και της ερημοποίησης, ΑΡΑΓΕ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ; Γιατί οι απόψεις τους και οι διαφημιστικές, συνήθως αποτυχημένες δενδροφυτεύσεις τους (αφού τα δενδρύλλια ξεραίνονται χωρίς το τακτικό πότισμα που είχαν στα φυτώρια κι ούτε μπορούν να φυτευτούν σε απότομες πλαγιές...) προβάλλονται σε βάρος όσων υπερασπίζονται δοκιμασμένες πρακτικές χωρίς μίζες;
Η αγωνία εμάς των υπολοίπων για τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού είναι κοινή. Μια από τις πιο σοβαρές και μη αναστρέψιμες είναι το ξέπλυμα του χώματος από τις βροχές και τις πλημμύρες.
Για να μπορέσει η καμένη γη να ξαναγεννήσει δάση και καλλιέργειες αυτάρκειας, θα πρέπει πρώτα να εξακολουθήσει να έχει χώμα και σπόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαβρωθεί από τις βροχές και να φύγει το χώμα, αφήνοντας στη θέση του πέτρες και βράχια. Εκεί δεν θα ξαναγεννηθεί τίποτα. Τόσα φαλακρά βουνά μαρτυρούν το δόλο κατά των σπορών...
Σε ένα κανονικό δάσος η γη καλύπτεται από ένα ζωντανό στρώμα χώματος, το οποίο στην επιστημονική γλώσσα ονομάζεται χούμος. Το στρώμα αυτό, βάθους 10-20 εκ., εκτός από τα ανόργανα υλικά, περιέχει το ριζικό πλέγμα των μικρών φυτών τής επιφάνειας, σπόρους αυτών των φυτών και πλήθος μικροοργανισμών, αναγκαίων για τον μεταβολισμό και τη διατροφή των μικρών και μεγάλων φυτών και δέντρων. Η διαπλοκή των ριζικών πλεγμάτων δίνει ένα βαθμό στερεότητας στον χούμο και μαζί με την προστατευτική συμπεριφορά των φύλλων των μικρών φυτών τής επιφάνειας, το έδαφος ανθίσταται στη διάβρωση από το νερό της βροχής.
Όταν περάσει μια φωτιά το στρώμα αυτό, ανάλογα με την ταχύτητά της, άλλοτε επιβιώνει, οπότε η αναγέννηση θα γίνει, άλλοτε νεκρώνεται μερικώς και άλλοτε εντελώς. Η γη πρασινίζει άλλοτε κανονικά, άλλοτε λίγο και άλλοτε καθόλου, στις περιοχές όπου το στρώμα αυτό έχει εντελώς νεκρωθεί.
Αν σ? αυτή τη φάση της προσπάθειας της φύσης για την επανοργάνωσή της δεν έρθει η εκ των έξω βοήθεια, τότε οι μόνες περιοχές που θα αναγεννηθούν είναι εκείνες που πρασίνισαν, δηλαδή, εκεί όπου το χώμα έμεινε ζωντανό. Οι υπόλοιπες με τον χρόνο θα διαβρωθούν. Πολύ ταχύτερα βέβαια αυτό θα γίνει στις επικλινείς επιφάνειες.
Το πρώτο αναγκαίο μέτρο είναι η τροφοδότηση της επιφάνειας του εδάφους με σπόρους μικρών φυτών, τα οποία μπορούν γρήγορα να φυτρώσουν και να απλώσουν ρίζες. Συνιστώνται ντόπιοι από την περιοχή δασικοί σπόροι μαζί με σπόρους ψυχανθών και δημητριακών. Αυτό σημαίνει σπορά με το χέρι ή με ελικόπτερο, μίγματος σπόρων σε σβόλους, ώστε να προστατεύονται περισσότερο από πουλιά και τρωκτικά.
Η μέθοδος αυτή είναι δοκιμασμένη από χρόνια και ήδη εφαρμόζεται επίσημα σε Κύπρο και ΗΠΑ, και στην Ελλάδα, κυρίως με τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών, στην Εύβοια, το Ξυλόκαστρο, την Κέρκυρα και την Αττική.
Μια εκστρατεία ενημέρωσης και συντονισμένων ενεργειών για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι απολύτως αναγκαία. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, ένα πολύ μεγάλο μέρος των καμένων περιοχών δεν θα ξαναγίνει ποτέ δάσος.
Κυριολεκτικά είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών, παιδιών και ενηλίκων, να μαζεύουν όλο το χρόνο δασικούς σπόρους από σημεία που δεν επλήγησαν, να τους ανακατεύουν με σπόρους ψυχανθών και δημητριακών φτιάχνοντας εύκολα σβόλους με χώμα και λίγο νερό, και να τους σπέρνουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από διάβρωση και ερημοποίηση, απαντώντας συμφιλιωτικά με έμπρακτη ελπίδα για αναδασώσεις και αυτάρκη αγροκτήματα στους θολωμένους εχθρούς των σπορών και οπαδούς τής ερημοποίησης, οι οποίοι, κατά σύμπτωση (;), έχουν κι άλλη μια κοινή μανία: να μας ενοχοποιούν συλλογικά για τη δική τους αδιαφορία και ανικανότητα...
Οι σπορές είναι ευεργετικές ακόμα και για όσους τις αποσιωπούν !

Εθελοντική ομάδα για Αντιδιαβρωτικές και Αναδασωτικές Σπορές
http://aftarkia.wordpress.com

Συλλογή σπόρων

Συλλογή σπόρων
Η συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σπόρων για τις φυτεύσεις του ερχόμενου φθινοπώρου πρέπει να γίνει τώρα.
Πολλά φυτά ποώδη αυτή την περίοδο έχουν ωριμάσει και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ώστε εύκολα και με ικανοποιητικά αποτελέσματα να συλλέξουμε όσο μπορεί ο καθένας περισσότερους σπόρους.
Οι βρούβες, τα ραδίκια, οι μαργαρίτες, τα αγκάθια, οι τσουκνίδες, τα αγροστώδη όπως η φέστουκα (ένα χορταράκι που έχει 10-15 εκατοστά ύψος και έχει στάχυ) κλπ. είναι έτοιμα από τώρα και πέρα για συλλογή. Επίσης πολλά δένδρα αυτή την εποχή έχουν ώριμα λουβιά και μπορούμε εύκολα να τα μαζέψουμε.
Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσει κάποιος σε οικόπεδα άκρες δρόμων χέρσα χωράφια.
Επίσης οποιοδήποτε γηγενές δένδρο, θάμνοι, βότανα και χορτάρια που φύονται στην εξοχή ακόμα και στα πάρκα μέσα στην Αθήνα είναι κατάλληλα και αυτή την εποχή έχουν σπόρους.
Η παρατήρηση και η περιέργεια είναι δυνατόν να κάνουν κάποιον πολύ ικανό να συλλέξει πολλά είδη και σε ικανές ποσότητες σπόρους.
Οι σπόροι πρέπει να ξεφλουδιστούν από το περίβλημά τους και να στεγνώσουν καλά Η φύλαξη να γίνει σε σάκους και όχι σε πλαστικές σακούλες για να μπορέσει να στεγνώσει αν ακόμη έχει λίγο υγρασία ο σπόρος και να αναπνέει σε στεγνό και όχι ζεστό μέρος. 
Όσο μεγαλύτερη ποσότητα σπόρων συλλέξουμε τόσο μεγαλύτερες επιφάνειες θα μπορέσουμε να καλύψουμε ώστε να πρασινίσουν γρήγορα.

Σποροι φυτών για συλλογή και σπορά

ΣΠΟΡΟΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑ

ΔΕΝΤΡΑ
ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
ΔΑΦΝΗ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ
ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ
ΠΕΥΚΗ ΧΑΛΕΠΙΟΣ
ΜΟΥΡΙΑ
ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
ΓΑΖΙΑ
ΧΑΡΟΥΠΙΑ
ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ
ΛΑΜΠΟΥΡΝΟ
ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
ΠΟΥΡΝΑΡΙ
ΓΚΟΡΤΣΙΑ
ΜΕΛΙΚΟΥΚΙΑ
ΘΑΜΝΟΙ
ΜΥΡΤΙΑ
ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
ΜΗΔΙΚΗ ΔΕΝΤΡΩΔΗΣ
ΣΠΑΡΤΟ
ΤΕΥΚΡΙΟ
ΛΕΒΑΝΤΑ
ΚΥΤΙΣΟΣ
ΤΕΡΕΒΙΝΘΟΣ
ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
ΡΟΥΣΚΟΣ
ΣΧΙΝΟΣ
ΚΟΡΟΝΙΛΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΑΓΡΙΑ
ΘΥΜΑΡΙ
ΡΙΓΑΝΗ
ΡΕΙΚΙ
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ
(ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, Κ. Λ. Π )

ΕΤΗΣΙΑ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ
ΚΡΙΘΑΡΙ
ΣΙΚΑΛΗ
ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ
ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΛΕΙΜΩΝΙΟ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ
ΜΗΔΙΚΗ
ΜΕΛΙΤΩΤΟΣ
ΡΟΒΗ
ΚΟΥΚΙΑ
ΑΓΡΙΟΜΑΡΑΘΟΣ
ΑΛΥΣΣΟ
ΣΚΥΛΑΚΙ
ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ
ΤΕΥΤΛΟ ΑΓΡΙΟ
ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
ΚΑΠΠΑΡΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΠΙΚΡΟΡΑΔΙΚΟ
ΕΣΧΟΛΤΣΙΑ
ΛΑΘΟΥΡΙ
ΛΟΥΠΙΝΟ
ΜΟΛΟΧΑ
ΑΓΡΙΟΒΡΟΥΒΑ
ΖΩΧΟΣ
ΠΥΡΕΘΡΟ
ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ
ΡΟΚΑ
ΦΑΚΕΛΩΤΗ
ΣΙΝΑΠΙ ΜΑΥΡΟ

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι σπόροι να είναι καθαρισμένοι από το περικάρπιο που τα προστατεύει, για να μπορέσει να τους καλύψει το αργιλόχωμα. Συλλογή σπόρων σημαίνει και καθάρισμά τους.
Αν π.χ. μαζέψετε χαρούπια ή λουβιά ακακίας, τα ανοίγετε, αφαιρείτε τους σπόρους, κρατάτε όσους δεν έχουν τρύπες από έντομα, τους αφήνετε πρώτα να στεγνώσουν σε ανοιχτό μέρος, ώστε να μη μουχλιάσουν και χάσουν τη βλαστικότητά τους.
Επειδή οι αντιδιαβρωτικές-αναδασωτικές σπορές χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σπόρων, ας μαζέψουμε όσο το δυνατό περισσότερους και ας το δείξουμε και σε άλλους!
Διάβρωση των εδαφών, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, και μετατροπή εύφορων εκτάσεων σε έρημους: Το βαρύ τίμημα του "δάσους που χάνεται".
Η πιο γρήγορη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος για την αναβλάστηση στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η σπορά με αεροπλάνο, μιας μεγάλης ποικιλίας σπόρων, που εμπεριέχονται σε σβόλους από αργιλόχωμα. Σβόλοι από σπόρους για το πρασίνισμα της υπαίθρου
Η κάλυψη με αργιλόχωμα προστατεύει τους σπόρους, ώστε να μη φαγωθούν από πουλιά και τρωκτικά, ενώ η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών εξασφαλίζει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες για να βλαστήσουν. ( φωτό με σβώλους)
Γενικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σπόροι από δασικά δέντρα, οπωροφόρα, φυτά χλωρής λίπανσης, λαχανικά και δημητριακά. Τέλος, γόνιμο χώμα δάσους (εμπλουτισμός σε μικροοργανισμούς) δίνει στα φυτά καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε πολύ φτωχά εδάφη.
Ένα χρόνο μετά την σπορά, μερικά από τα φυτά θα έχουν επιζήσει δίνοντας μια ένδειξη για το τι ταιριάζει στη συγκεκριμένη γη και κλίμα.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μεγάλων εκτάσεων, η σπορά μπορεί να γίνει και με αεροπλάνα.
Μέθοδος παρασκευής σβόλων

Τα βουνα της χώρας μπορούν να ξαναπρασινισουν

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ
(με βάση ομώνυμο άρθρο τού γεωπόνου Παναγιώτη Μανίκη)
Ας γίνουμε σπορείς δασών, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να συνεχίσουν να ζουν σε αυτό τον όμορφο πλανήτη !

Διάβρωση των εδαφών, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, και μετατροπή εύφορων εκτάσεων σε έρημους: Το βαρύ τίμημα του "δάσους που χάνεται".
Η καταστροφή των δασών προχωρά με ξέφρενο ρυθμό, ενώ οι προσπάθειες αναδάσωσης με φύτευση δασικών δέντρων, όσο καλά οργανωμένες και αν είναι, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Μερικές φορές μάλιστα η επιλογή φυτών ακατάλληλων για τις οικολογικές δυνατότητες μιας περιοχής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως πτώση του υδατικού ορίζοντα, εξάντληση της γονιμότητας του εδάφους και έντονη αλλοίωση στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τέλος, τα φυτευόμενα δενδρύλλια συχνά μαραίνονται και πεθαίνουν.
Η πιο γρήγορη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος για την αναβλάστηση στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η σπορά με αεροπλάνο, μιας μεγάλης ποικιλίας σπόρων, που εμπεριέχονται σε σβόλους από αργιλόχωμα.
Προκειμένου όμως να πετύχει το έργο της αναδάσωσης στη χώρα μας, πάνω από όλα χρειάζεται να υιοθετηθεί η απλή και συγκριτικά αδάπανη αυτή μέθοδος από τη Διεύθυνση Δασών. Ας αντικατασταθούν οι δενδροφυτεύσεις με σπορές στα βουνά και τους λόφους. Ας γίνει η προσπάθεια για αναβλάστηση της άγονης γης η πρώτη προτεραιότητα.

Μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που για τη χώρα μας μπορεί να αποτυπωθεί σε μερικά μόνο νούμερα. Μέσα σε 27 χρόνια ( 1962 - 1988 ) χάθηκαν 4.726.305 στρ. δάσους, το 16% δηλ. της δασικής μας έκτασης. Από την άλλη πλευρά η αναδάσωση προχωρά με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ υπολογίζεται ότι για να μπορέσει να αποκατασταθεί σε μερικές δεκαετίες η οικολογική ισορροπία στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναδασώνεται έκταση πάνω από 1,2 εκ. στρέμματα το χρόνο ( στοιχεία από τη μελέτη - πρόταση της ΠΕΤΔΔΥ).
Για χρόνια όμως, παρά τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης με φωτιές που απειλούν να "αποτελειώσουν" και τα τελευταία εναπομείναντα δάση, η προσπάθεια για την αναβλάστηση των βουνών και των λόφων της Ελλάδας παραμένει μια απλή σκέψη.
Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλόχωμα μπορεί να δώσει, στο άμεσο μέλλον, τη λύση για την αναβλάστηση των βουνών και λόφων της χώρας

Παναγιώτης Μανίκης
Έχοντας ζήσει έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία και τη Βραζιλία και έχοντας δει πανέμορφα μέρη με οργιώδη βλάστηση και νερά, ένιωσα πόνο για το "κατάντημα" της χώρας μας, μιας χώρας που έχει ξεγυμνωθεί ουσιαστικά από πλευράς βλάστησης, ενώ το κλίμα της γίνεται ολοένα πιο ερημικό. Δεν μπορούσα παρά να γελώ πικρά όταν άκουγα φίλους και γνωστούς να ισχυρίζονται ότι η χώρα μας είναι η πιο όμορφη του κόσμου. Ταξιδεύοντας και βλέποντας τα γυμνά βουνά και τους λόφους της, φανταζόμουν ότι έσπερνα όλες αυτές τις εκτάσεις για να πρασινίσουν ξανά?

Σβόλοι από σπόρους για το πρασίνισμα της υπαίθρου
Η κάλυψη με αργιλόχωμα προστατεύει τους σπόρους, ώστε να μη φαγωθούν από πουλιά και τρωκτικά, ενώ η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών εξασφαλίζει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες για να βλαστήσουν. ( φωτό με σβώλους)
Γενικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σπόροι από δασικά δέντρα, οπωροφόρα, φυτά χλωρής λίπανσης, λαχανικά και δημητριακά. Τέλος, γόνιμο χώμα δάσους (εμπλουτισμός σε μικροοργανισμούς) δίνει στα φυτά καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε πολύ φτωχά εδάφη.
Ένα χρόνο μετά την σπορά, μερικά από τα φυτά θα έχουν επιζήσει δίνοντας μια ένδειξη για το τι ταιριάζει στη συγκεκριμένη γη και κλίμα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μεγάλων εκτάσεων, η σπορά μπορεί να γίνει και με αεροπλάνα.
Μέθοδος παρασκευής σβόλων
Γενικά η μέθοδος παρασκευής των σβόλων είναι πολύ απλή. Βάζουμε σε μια μπετονιέρα μια ποσότητα σπόρων από διάφορα είδη έως 15 περίπου κιλά και, καθώς περιστρέφεται ο κάδος της ένα άτομο ρίχνει αργιλόχωμα σε σκόνη, ενώ ένα άλλο κατά αραιά διαστήματα ψεκάζει νέφος νερού με ατομιζέρ. Σε 1 ώρα περίπου έχουν σχηματισθεί σβόλοι με διάμετρο 0,5 - 1 εκ. Τους απλώνουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν.
Μπορούμε να παρασκευάσουμε τους σβόλους σε μια λεκάνη με αργιλόχωμα και νερό, όταν βέβαια πρόκειται για μικρές ποσότητες.

Μεγάλη ποικιλία σπόρων για καλύτερο αποτέλεσμα
Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες. Αν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα καλυφθεί η επιφάνεια της γης με βλάστηση, θα επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ρόλος των φυτών - πιλότων είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν και σε άλλα φυτά να βλαστήσουν.
Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο σπέρνουμε ποικιλία φυτών και μικροοργανισμών είναι για να αφυπνίσουμε την κοιμώμενη ουσιαστικά γη. Η γη δεν επανέρχεται στη ζωή με το φύτεμα μόνο ωφέλιμων φυτών σε μια άγονη και γυμνή γη. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται απομονωμένα. Για να αναπτυχθούν για παράδειγμα δένδρα και να φτάσουν σε ένα μεγάλο ύψος χρειάζεται αρκετό έδαφος για το αντίστοιχο ριζικό σύστημα. Ακόμη απαιτούνται χαμηλότερα δέντρα για να προστατεύσουν τη βάση των ψηλότερων, ενώ αναγκαία είναι επίσης η παρουσία κάτω από αυτά θαμνωδών και ποωδών φυτών, καθώς και μικροοργανισμών.
Ένα μεγάλο δέντρο είναι η αποκρυστάλλωση της συνεργασίας πολυάριθμων έμβιων. Όταν δημιουργηθεί ένα μεγάλο δάσος με ψηλή πυκνότητα βλάστησης τότε θα αρχίσει να πέφτει και η βροχή. Σύννεφα θα σχηματιστούν πάνω από το βουνό και θα υψωθούν πάνω από τις κοιλάδες. Οι πρωταρχικοί παράγοντες στο δάσος δεν είναι μόνο τα ψηλά δέντρα. Οι φτέρες, τα βρύα, τα πεσμένα φύλλα, όλα παίζουν το ρόλο τους".
Η μέθοδος της αντιδιαβρωτικής - αναδασωτικής σποράς έχει εφαρμοστεί ως σήμερα σε δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα (πρόσφατα, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ξυλοκάστρου), στις ΗΠΑ (όπου υπάρχει επίσημη επαινετική έκθεση) και αλλού.

"Για να πετύχει μια παρόμοια προσπάθεια και να καλυφθούν με πράσινο μανδύα τα βουνά και οι λόφοι της χώρας μας πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.
Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών, καθώς ο καθένας μπορεί να γίνει συλλέκτης και σπορέας σπόρων.
Μια καλή σκέψη είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα συγκεντρώνει τους σπόρους οι οποίοι θα στέλνονται από ερασιτέχνες συλλέκτες, βοτανολόγους, μελισσοκόμους, φυσιολάτρες, νοικοκυρές και γενικά από όλους όσους καταναλώνουν φρούτα και μπορούν να συγκεντρώσουν σπόρους από κάθε είδος. Μια τέτοια τράπεζα σπόρων θα μπορεί να τροφοδοτεί, ανά πάσα στιγμή, τις όποιες προσπάθειες αναβλάστησης στη χώρα μας.
Παράλληλα φυσιολατρικοί όμιλοι και ορειβατικοί σύλλογοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να διδαχτούν τα μέλη τους τον απλό τρόπο παρασκευής των σβόλων, με τη χρησιμοποίηση αργιλοχώματος και νερού.
ttp://www.geocities.com/naturalfarming/vouna.htm

Πράσινες στέγες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

1) Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου έως 50% !!! - Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας ταράτσας μπορεί να φθάσει τους 80°C Η θερμοχωρητικότητα των δομικών υλικών αυξάνει την ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη του κτιρίου.Τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκες του μεταβολισμού τους. Αποτέλεσμα - Μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας της ταράτσας έως 45°C σε σχέση με ένα συμβατικό δώμα!!! (Επιφανειακή θερμοκρασία < 35°C !!!) Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C .Μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 50% . Απόσβεση κόστους τοποθέτησης ενός πρασίνου δώματος μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου.

2) Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία !!! - Έρευνα που έγινε στο Μόναχο και στην πόλη Κάσσελ έδειξε ότι η διείσδυση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων σε κτίριο του οποίου φυτεύτηκε το δώμα μειώθηκε 99,4%!! (Herman, 2003)

3) Ο Προσδωκόμενος Χρόνος Ζωής του Δώματος (ταράτσας) Διπλασιάζεται !!! - Το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από:Βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι, Ακτινοβολία UV, Μηχανικές καταπονήσεις. Αποτέλεσμα - Διπλασιασμός του χρόνου ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από 30 έτη σε πάνω από 60 έτη κερδίζοντας χρήματα για τον ιδιοκτήτη από το κόστος επαναστεγανοποίησης αλλά και την επισκευή του σκυροδέματος ?ρα σημαντική μείωση κόστους στη συντήρηση του κτιρίου.

4) Πυροπροστασία !!! - Τα πράσινα δώματα προστατεύουν τα κτίρια από τη φωτιά. Έρευνα που διεξήχθη στο Βερολίνο για την αντίσταση ενός πράσινου δώματος στη φωτιά βρέθηκε ότι τα φυτεμένα δώματα εμποδίζουν τη φωτιά περισσότερο από δώματα με χαλίκι, στην εξάπλωσή της. Αυτό συμβαίνει από τη συγκράτηση νερού μέσα στα παχύφυτα που χρησιμοποιούνται για τη φύτευση. (K?hler,2004) Μάλιστα στο "καταφύγιο ταινιών" στο UFA Studios στο Babelsberg της Γερμανίας που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του '30 για την αποθήκευση σημαντικών έργων (όπως ταινίες της Μάρλεν Ντίντριχ), για πυρασφάλεια χρησιμοποίησαν εκτός από χοντρούς τοίχους για το διαχωρισμό των δωματίων, φυτεμένο δώμα για σίγουρη πυρασφάλεια. (Koelher, 2003)

5) Αύξηση της επενδυτικής αξίας του κτιρίου !!! - Βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου. Δημιουργία χώρων αναψυχής-όμορφο roof top garden/ χώροι συγκέντρωσης Αύξηση της εμπορικής αξίας των κτιριακών εγκαταστάσεων (εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κλπ) αλλά και της αντικειμενικής τους αξίας λόγω της υψηλής βαθμονόμησής τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου. Αισθητική αναβάθμιση της πόλης και της γειτονιάς, μέσα από την κάλυψη των δωμάτων από το πράσινο.

6) Ηχομόνωση !!! - Παγιδευμένος στο υπόστρωμα και στα φυτά, αέρας και η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών έχει ηχομονωτική δράση, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 10 Decibel περισσότερο από μία συμβατική μόνωση τον εξωτερικό θόρυβο.Ως αποτέλεσμα αποτελεί ιδανική λύση για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές πηγές θορύβου (λεωφόρους, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ)

7) Αντιπλημμυρική Προστασία !!! - Πάνω από το 75% των ομβρίων ενός άστεως καταλήγει άμεσα στα φρεάτια. Αυτό δημιουργεί πλημμύρες (σε ισχυρή καταιγίδα( με πολύ μεγάλο κόστος για τους Δήμους. Παράλληλα μεταφέρεται και όλη η μόλυνση της

ατμόσφαιρας και των επικαθημένων βαρέων σωματιδίων στη θάλασσα αλλά ακόμη και μέσα στο πόσιμο νερό. Ένα φυτεμένο δώμα κατακρατά και φιλτράρει τα όμβρια (75% της ποσότητάς τους) παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη αλλά και προστατεύοντας από τη μόλυνση το νερό.

8) Λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων !!! - Το φαινόμενο των θερμικών νησίδων μεταβάλει το μικροκλίμα μιας πόλης. Το δομημένο αστικό τοπίο απορροφά την ηλιακή θερμική ακτινοβολία και λειτουργεί ουσιαστικά σαν φούρνος.Συγχρόνως τα οχήματα και τα κλιματιστικά μηχανήματα επιβαρύνουν με την λειτουργία τους τη θερμοκρασία της πόλης. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια θερμοκρασιακή διαφορά 6-10° C ανάμεσα στο πυκνοδομημένο αστικό χώρο και τα προάστειά του. Τα πράσινα δώματα θερμομονώνουν και σκιάζουν τα κτίρια βοηθώντας στο δροσισμό τους και κατ' επέκταση της πόλης, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίλυση του φαινομένου των θερμικών νησίδων

9) Βελτίωση στην ποιότητα τουαέρα !!! - Τα φυτά μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παράγουν οξυγόνο. Τα πράσινα δώματα μειώνουν το φαινόμενο των θερμικών νησίδων που είναι μία πηγή για τη δημιουργία του όζοντος που επιβαρύνει την πόλη.Τα φυτεμένα δώματα κατακρατούν τα βαρέα μέταλλα από την ατμόσφαιρα καθώς τα φυτά τρέφονται από αυτά.Με τον τρόπο αυτό τα βαρέα αυτά μέταλλα δεν εισέρχονται στον κύκλο του νερού και από εκεί στο νερό που πίνουμε.

10) Βελτίωση Εταιρική Περιβαλλοντική Προφίλ !!! - Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τα φυτεμένα δώματα για τη βελτίωση του φιλοπεριβαλλοντικού τους προφίλ. Δήμοι, Τράπεζες, Aσφαλιστικές εταιρείες και μεγάλες βιομηχaνίες φυτεύουν τα δώματα των κτιρίων τους τόσο στη Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και Ιαπωνία με αυξανόμενους σε ταχύτητα ρυθμούς

11) Βελτίωση Εταιρική Περιβαλλοντική Προφίλ !!! - Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τα φυτεμένα δώματα για τη βελτίωση του φιλοπεριβαλλοντικού τους προφίλ. Δήμοι, Τράπεζες, Aσφαλιστικές εταιρείες και μεγάλες βιομηχaνίες φυτεύουν τα δώματα των κτιρίων τους τόσο στη Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και Ιαπωνία με αυξανόμενους σε ταχύτητα ρυθμούς

12) Θεραπευτική αξία - Σοβαρές έρευνες έδειξαν ότι τα ζωντανά φυτά στις ταράτσες με το καθαρό οξυγόνο που αποβάλλουν στον περιβάλλοντα χώρο και τη δροσιά που δημιουργούν έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται ή διαμένουν στα ¨πράσινα¨κτίρια
.
Αποτελέσματα Επιστημονικών μελετών Οικονομία Ενέργειας
1.Έρευνα που έγινε από το National Research Council (NRC) του Καναδά, έδειξε ότι την άνοιξη και το χειμώνα του 2001, σε ένα συγκεκριμένο φυτεμένο δώμα, η συνολική θερμική ενέργεια που εισχώρησε στο κτίριο από το δώμα, ήταν κατά 85% μειωμένη και η θερμική ενέργεια που διέφυγε από το κτίριο το βράδυ ήταν περίπου 70% λιγότερη. (Liu, 2002).
2.Η ίδια έρευνα έδειξε ότι σε μία μέρα καύσωνα το καλοκαίρι του 2001, όταν η θερμοκρασία έφτασε στους 35°C, η επιφάνεια του δώματος χωρίς πράσινο, έφτασε του ς 70°C ενώ στην επιφάνεια του φυτεμένου δώματος η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 25-30°C. Αυτό συνέβη επειδή τα φυτά έριχναν τη σκιά τους και παρείχαν θερμομόνωση στο κτίριο.Το καθημερινό εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας, μειώθηκε από 46°C στο μη φυτεμένο δώμα, σε 6°C μόλις!!! Αυτό έχει συνέπειες για τη ζωή του κτιρίου καθώς μειώνει σημαντικά τις καταπονήσεις από τις θερμικές συστολές και διαστολές. (Liu, 2002).
3. Ο Dusty Gedge συνιδρυτής του livingroofs.org, δήλωσε σε ένα πρόσφατο συνέδριο ότι το Δημαρχείο του Σικάγο πλέον δε χρησιμοποιεί κλιματιστικά μηχανήματα λόγω της φύτευσης
του δώματός του. Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε πως εταιρείες που έχουν τοποθετήσει πράσινα δώματα, δηλώνουν ότι έχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο χώρο τους που βρίσκεται κάτω από το φυτεμένο δώμα, μεγαλύτερη από 25%
4.Σε σχετική έρευνα που διενήργησε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή κου Σανταμούρη σε νηπιαγωγείο με φυτεμένο δώμα στην Αθήνα, βρέθηκε ότι η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο) για ολόκληρο το κτίριο κυμάνθηκε από 6-49% και για τον όροφο κάτω από το δώμα κυμάνθηκε από 12-87% !
5. Από μία έρευνα που έγινε από την ομάδα του καθηγητή κου Σπάλα του Παν/μίου των Ιωαννίνων, βρέθηκε μείωση κατά 40% του κόστους ψύξης σε κτίριο γραφείων στην Αθήνα, από την μετατροπή του συμβατικού δώματος σε φυτεμένο.
Copyright © 2009 by Φιλύρα   •   All Rights reserved   •   E-Mail: filyra.culture@gmail.com                     Δημιουργία: Monitor