Η ΦΙΛΥΡΑ απευθύνεται :
στους νέους - στους άνεργους - στους μαθητές - στις γυναίκες - στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες - ΑΜΕΑ - στους μετανάστες
Συνδέσεις
Επικαιρότητα
poster-hmerida72
invitation-4(2)
Κοινωνική Αλληλεγγύη - ΄Αρθρα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Δελτίο τύπου 7-5-08

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 

  Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου διαρκεί η έκθεση περιβάλλοντος «Η Ελλάδα το σπίτι μας», που συνδιοργανώνει το έργο πολιτών με 50 οικολογικές οργανώσεις στα πλαίσια της ανθοκομικής έκθεσης Κηφισιάς.

  Στη διοργάνωση συμμετέχει η ΦΙΛΥΡΑ με τα θέματα « Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ» και «ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ»

 

  Είναι η Τρίτη κατά σειρά έκθεση των οργανώσεων με τη συνεργασία Δήμων και καθιερώνεται σαν θεσμός που θα φιλοξενηθεί σε μία σειρά από δήμους της χώρας.

  Οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναγκαία προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας και να ενημερωθούν για  τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες:

- Δάση-Εθνικοί Δρυμοί,

- Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων,

- Ο κύκλος του νερού,

- Ενέργεια και

- Βιοκλιματικά & Πράσινα κτίρια.  

 

  Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικές προβολές και προσωπική ενημέρωση από εθελοντές και επιστήμονες περιβαλλοντικών οργανώσεων για την καθημερινή συμπεριφορά, που μπορεί να υιοθετήσει ο πολίτης, που ενδιαφέρεται να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο γύρω μας.

 

  Ειδικότερα για τα Σχολεία, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, και με την ενεργό υποστήριξη του όλου εκπαιδευτικού Προγράμματος από τον Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς, στις δραστηριότητες έχει συμπεριληφθεί ειδική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς. Στο πλαίσιο αυτό, 12 σχολεία του Νομού Αττικής πρόκειται να πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Μαΐου, ενημερωτική επίσκεψη στην έκθεση «Ελλάδα, το Σπίτι μας», όπου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα παρακολουθήσουν προβολές video καθώς και ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Η Πρόεδρος

Μαρία Χατζή

Τράπεζα Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου

--------------------------------------------------------------------------------

 

Συστήματα Τοπικών μη χρηματικών Ανταλλαγών

 

Τα LETS, δηλαδή Local Exchange Trading Systems (Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών), είναι μια μορφή συναλλαγής, που όμως δεν τοκίζεται, δεν παράγει κέρδος, αλλά βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς λεφτά. Η μυθολογία της εποχής θέλει αυτά τα συστήματα να έχουν πάρει το όνομά τους από τα πάρτι που διοργάνωναν οι άνεργοι εκείνη την εποχή, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους. Το σύνθημα «lets party», που χρησιμοποιούσαν για να αντέξουν τα αδιέξοδα που είχαν εμφανιστεί στις πόλεις τους, αλλά και η προσπάθεια να μαζέψουν κάποια χρήματα μέσα από αυτά τα πάρτι, έγιναν ο νονός αυτών των συστημάτων.

 

Πρόκειται για ένα σύστημα Τοπικών μη χρηματικών Ανταλλαγών όπου μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Ολοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή ανάγκη. Δεν αγοράζουν, όμως, ούτε πουλούν. Ανταλλάσσουν. Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Aγγλικών εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας τουσπιτιού. Στο σύστημα αυτό  Μία κεντρική μονάδα χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων. Η τράπεζα εθελοντικού χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για να στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα αλλά και για να αξιοποιήσουν την διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές

Τα συστήματα αυτά ονομάζονται LETS ή Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών. (Local Exchange Trading Systems)

 

Lets υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Από την Αυστραλία μέχρι το Εκουαδόρ και από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει LETS την τελευταία 20ετία. Η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο σύστημα, την Τράπεζα Χρόνου Αττικής.

Επιστροφή, λοιπόν, στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν νομίσματα και τιμές και οι άνθρωποι αντάλλασσαν αγαθά, υπηρεσίες και γνώσεις.

 

 

Ο χρόνος είναι χρήμα αξιοποίησέ τον

Copyright © 2009 by Φιλύρα   •   All Rights reserved   •   E-Mail: filyra.culture@gmail.com                     Δημιουργία: Monitor